لیزر چیست؟
تاریخچه لیزر: نخستین بار مبانی نظری لیزر را آلبرت انیشتین طی مقاله ای در سال 1916 مطرح کرد، اما زمان نسبتا زیادی طول کشید تا صنعت و فانوری امکان ساخت نخستین لیزر را فراهم کند. در سال 1958 برای اولین بار، پیشنهاد فعالیت لیزر در فرکانس های نوری در مقاله ای توسط اسکاولوو تاونز داده شد.
لیزر از نظر ماهیت هیچ تفاوتی با نور عادی ندارد و به جهت خواص فیزیکی آن است که لیزر را از نورهای ایجاد شده توسط دیگر منابع متمایز می گردد و در بستر وسیعی از علوم گوناگون به ویژه صنعت و پزشکی مورد استفاده قرار گرفت.
انواع لیزر:
محیط تقویت کننده بخش مهمی از لیزر است که منبع ساطع کننده نور می باشد و به صورت گاز، مایع یا جامد می باشد و در اصل طول موج تابش لیزری را تعیین می کند.
اکثر لیزرها با توجه به همین نوع محیط لیزری نامگذاری می شوند. به عنوان مثال لیزر هلیوم – نئون (He-Ne)، لیزر کربن دی اکسید (CO2) و لیزر نئودیمیم: ایتریم آلومینیم گارنت (Nd:YAG).
خروجی لیزرها به دو صورت پالسی و پیوسته می باشد. پالس در واقع نوری است که در محدوده زمانی کوتاه تابیده می شود. این محدوده زمانی امروزه به کمتر از فمتوثانیه رسیده است.
کاربردهای لیزر:
امروزه لیزرها در علوم و صنایع بسیاری مورد استفاده قرار می گیرند از جمله: فیزیک، شیمی، پزشکی، صنایع نظامی، صنایغ ساختمانی، ارتباطات، جوشکاری لیزری، برشکاری لیزری، حکاکی لیزری و …
پس از اینکه لیزر کرین دی اکسید اختراع شد، کاربرد لیزر به حهت دقت بالا و خطای بسیار کم آن در زمینه های پزشکی افزایش یافت و برای جراحان این امکان را فراهم کرد تا به جای چاقوهای جراحی از فوتون استفاده کنند.
دیسک های تصویری و صوتی و لوح های فشرده، یک دیسک ویدیو حامل یک برنامه ویدیویی ضبط شده است که می توان آن را برروی دستگاه تلویزیون نمایش داد. سازندگان دیسک ویدیویی اطلاعات را با استفاده از یک سابنده روی آن ضبط می کنند که این اطلاعات به وسیله لیزر خوانده می شود.